Últimament Instagram està quedant col·lapsat per milers de fotografies de plats ben elaborats, amb colors vius perquè quedem atònits de les filigranes
que es poden arribar a elaborar en un plat. Com haureu vist, la gran majoria d’aquestes fotografies van acompanyades dels hashtags #slowfood, #healthyfood,
#organicfood, #vegan, #flexitariandiet, ...
Poc a poc, tot aquest nou món alimentari
està arrasant i pretén que ens adaptem a aquests nous productes sense cap
prèvia informació. Fins ara, hem anat creixent mentre ens alimentàvem del que la
nostra cultura ens ha inculcat, tot i que sí que és veritat que al llarg del
temps, hem adoptat especialitats d’altres països per introduir-los a la nostra
cultura.
Fa uns quants anys, entre setmana, sols es menjava verdura, fruita, algun
tros de carn, i molt pa, es feia un extra el diumenge menjant canelons o un bon
fricandó de vedella. Però d’un temps ençà, ens estem comportant com si no
haguéssim menjat mai, engolim tot el que ens passa per davant, mengem per
menjar ja sigui perquè ens ho mereixem, perquè ens conviden, perquè estem
acostumats a menjar qualsevol cosa sense ser conscients del que ingerim... És
impossible que tothom canviï el seu tipus d’alimentació i menys si no coneixem
els productes ni els hem provat mai, així que seguirem preferint allò que ens
hem acostumat, com ara un bon entrepà de pernil salat, plats de pasta i unes
bones botifarres amb patates.
Ara bé, aquest tipus d’alimentació que està agafant tan protagonisme, és
una alimentació energètica, desitja que ens allunyem i abandonem tots aquells
productes farcits de mil tipus de sucres que trobem a les postades dels supermercats.
Per tant, el que pretenc en aquest post és mostrar-vos aquests nous aliments
que desconeixem però que són molt més saludables del que ens hem habituat a
consumir. És evident que no es pot canviar mai un tipus de dieta d’un dia per l’altre
però si que es poden anar introduint aliments a poc a poc.
DILLUNS
PANELA:
I ara us estareu preguntant què carai és la PANELA? Doncs la panela és el
suc de la canya de sucre que es cou a una alta temperatura fins a formar una pasta
densa, s’aboca en motlles i es deixa assecar abans que es converteixi en sucre
morè.
Per tant, podríem dir que es pot utilitzar com un substitut del sucre ja que la panela és molt més pura i natural a diferència del sucre blanc que ens aporta més inconvenients que avantatges. Per tan podem barrejar la panela amb el nostre iogurt natural, al cafè amb llet, afegir-la quan fem una coca casolana, ... bàsicament tot allò que vulguem endolcir.
Per tant, podríem dir que es pot utilitzar com un substitut del sucre ja que la panela és molt més pura i natural a diferència del sucre blanc que ens aporta més inconvenients que avantatges. Per tan podem barrejar la panela amb el nostre iogurt natural, al cafè amb llet, afegir-la quan fem una coca casolana, ... bàsicament tot allò que vulguem endolcir.
Panela
- Per què consumir panela i no sucre blanc com s’ha fet sempre?
Principalment perquè la panela ens aporta beneficis pel nostre organisme
per exemple, enforteix els ossos i el sistema immunològic, regula el ritme cardíac,
ajuda a combatre l’anèmia, ens aporta energia i nutrients essencials ... Per
altra banda, el sucre blanc ens roba nutrients i només aporta calories buides.
Si us ha picat la curiositat de provar-la, la podeu comprar a diferents
establiments de Catalunya ja siguin herbolaris o botigues naturals com ara Ca l’Arpellot
(Grup Llobet).
Val a dir que és un xic més cara que el sucre blanc, però no patiu perquè no estareu llençant els diners sinó tot el contrari, fent una bona inversió.
Val a dir que és un xic més cara que el sucre blanc, però no patiu perquè no estareu llençant els diners sinó tot el contrari, fent una bona inversió.
Sabeu quin és el país que consumeix més panela? (Deixeu els vostres comentaris :))
DIMARTS
DIMARTS
GRANOLA:
Corn Flakes, Chocapic, All-Bran, Cheerios, Lion, Golden Grahams,
Estrellitas, Miel pops, ... Quantes varietats de cereals hi ha als
supermercats?
Ens venen aquests cereals com una gran font d’energia per cada matí, però ens
hem aturat a llegir el tots els ingredients que porta un paquet de cereals? Puc
afirmar-vos que la gran majoria porten més sucre que cereals, per això creiem
que ens dóna energia però en realitat no és més que una pujada de sucre. Per això
molts nens solen esmorzen llet amb cereals, queden tips i els pares creuen que
ja han fet un bon esmorzar. Però el que acaben d’ingerir els seus fills no són més
que calories buides, omplen una estona l’estómac fins que els baixa l’efecte
del sucre. Llavors és quan tornen a tenir gana.
Per impedir aquest fet vull recomanar-vos la GRANOLA. Personalment, estic
enamorada de la granola. No sé com podia viure abans sense ella. És el meu plat
estrella cada matí, llet de civada amb GRANOLA.
No us confoneu, la
granola no és musli ja que el musli el composen diferents tipus de cereals
incloent-hi el blat. En canvi la granola està formada per nous, avellanes,
pipes de gira-sol, ametlles, panses, flocs de civada=avena i mel. Tot i que
cadascú pot modificar la recepta i incloure els fruits secs que li vingui més
de gust. Aquesta barreja es posa al forn a 180ºC fins que sigui cruixent.
Si us pregunteu com
podem menjar la granola, es pot menjar de mil maneres, ja sigui sola, barrejada
amb la llet, amb el iogurt, per sobre els purés semblant als crostons, per
sobre l’amanida, ... sempre donarà aquell punt de dolçor allà on l’afegim.
Homemade granola
Actualment es pot adquirir
a diferents establiments naturals, o en grans superfícies ja que la marca Kellogg’s
ha tret el seu propi paquet. Però creieu-me mai us sortirà tan a compte com si
la feu vosaltres mateixos, ben casolana, afegint-hi tot allò que us vingui de
gust, sense haver d’apartar allò que no us agrada.
DIMECRES
TAHÍN:
Quants de nosaltres hem avorrit l’embotit? Ja no sabem de què fer-nos l’entrepà, ens suggereixen reduir el consum de carn vermella i processada ja que n’ingerim a cada àpat i no hauria de ser així, sinó només en ocasions puntuals. .
Per això us proposo un pla B, per variar una mica entre setmana, proveu el Tahín. El tahín és una pasta feta amb llavors de sèsam triturades que es pot untar perfectament sobre les torrades. Tot i que a Grècia o al Nord de l’Àfrica s’utilitza per elaborar l'hummus, aquí s'utilitza per posar-lo a l'entrepà dels matins.
De fet, és molt nutritiu i energètic, tens energia fins l’hora de dinar sense haver de patir aquell pic de gana dues hores abans del migdia. Amb aquesta meravellosa pasta, quedes realment saciat. A més, ens aporta diferents beneficis ja que redueix el colestarol, enforteix el cor, ajuda a reduir el restrenyiment i ens aporta les vitamines B6 i B12, minerals i àcids essencials.
Si voleu provar aquesta experiència miraculosa de degustar un entrepà de tahín, podeu fer la pasta vosaltres mateixos a casa o bé comprar-la en botigues naturals o en grans superfícies com el Carrefour o el Bonpreu.
Pasta de tahín
DIJOUS
MACA:
La maca és un tubercle del 1600 a.C provinent del Perú. Tot i que va estar a punt de desaparèixer, actualment el seu consum ha tornat a incrementar. És un aliment miraculós, per tot el que pot proporcionar tant a nens, joves, adults o ancians.
La maca té infinites propietats, les més generals són les següents:
- Estimula la memòria
- Rejoveneix la pell i el cabell
- Posseeix propietats antiestrés i antidepressives
- Afavoreix el creixement dels ossos
Per contra, la maca és tan apreciada perquè la considerem una gran aliada al sexe femení ja que estimula la libido i millora la fertilitat, alleuja dolors menstruals i facilita la menopausa, …
I ara us preguntareu, i com es menja aquest superaliment?
Doncs la maca és un aliment que es ven en pols deshidratada, per tan la podem barrejar en salses, batuts, iogurts, begudes, … no se’n pot abusar perquè es recomana prendre’n entre 5 i 15 grams al dia. Pel que fa al gust, té un gust peculiar, un gust que segurament no heu experimentat abans en cap altra planta. També es pot prendre en càpsules d’extracte però llavors ja es considera com un suplement nutricional.
Tubercle i pols de la maca
DIVENDRES
POL·LEN D'ABELLA
I per acabar la setmana, què tal si ens endcolsim una mica amb el pol·len d’abella?
Doncs sí, com esteu llegint, el pol·len d’abella és totalment comestible. Gràcies a les abelles, podem ingerir aquesta font rica en vitamines, minerals, proteïnes i carbohidrats.
Pol·len d'abella
És un superaliment d’allò més saludable i aconsellable tan per a adults com per a infants, ja que és molt energètic, augmenta la força i el rendiment atlètic, afavoreix el creixement i redueix l’envelliment.
Es pot consumir a diari, no hi ha una quantitat màxima, s’ingereix segons la necessitat de cadascú.
M'ha encantat aquesta entrada! Sóc de les que miren quan sucre porten els aliments i la veritat és que al·lucines amb la quantitat de sucre que porta. Jo sempre utilitzo o panela o àgave! I per la resta, el tahín no el coneixia! Me'l començaré a mirar, que al ser vegetariana sempre va bé trobar
ResponEliminanous substituts del paté ❤ (Mireia Cast)
Bon dia Mireia! Primer de tot mil gràcies pel teu comentari! :) Personalment l'alimentació és un tema que m'intriga moltíssim perquè queda molt per descobrir. Vivim totalment enganyats, comprant aliments que creiem conèixer però són el pitjor enemic. Així que ben aviat trobareu un altre post ben "HEALTHY".
EliminaPd: Espero que facis algún altre post sobre nous aliments/ aliments pocs coneguts❤❤
ResponElimina