-
- ENTREVISTA
GINA ESTAPÉ –
Dietista integrativa, especialista en cuina saludable
Gina Estapé |
Per començar, quina diferència hi ha entre un dietista, un nutricionista i
un coach nutricional?
Un nutricionista té el
títol universitari de la carrera de dietètica i nutrició; un dietista ha
estudiat el grau superior de dietètica; i un coach nutricional és algú que ha fet cursos per poder guiar i
acompanyar a tothom qui desitgi canviar el seus hàbits alimentaris, però no
acredita cap titulació oficial.
L’alimentació sana és com una revolució, un cop i entres, vols descobrir
més i més. Què va fer endinsar-te en aquest món?
Vaig estudiar Publicitat
i Relacions Públiques però degut a un problema de salut que va patir la meva
mare, va haver de canviar l’alimentació. En aquell moment, vaig començar a
interessar-me pels aliments, a informar-me i a llegir llibres i articles de
professionals.
- Pot ser que hi hagi molta competitivitat entre dietistes o cadascú aporta
quelcom diferent?
És cert que actualment
hi ha molts coachs i dietistes, però
en el fons tots busquem el mateix objectiu: conscienciar l’entorn
d’alimentar-nos d’una forma més sana i evitar els productes processats i
refinats. Tot i això, pot ser que dietista focalitzi més en un tema, per
exemple els sucs verds de la Carla Zaplana.
- Tens una compte d’Instagram “My
Healthy Bites” amb 15 mil seguidors, per poder-los mantenir, has d’innovar
i sorprendre constantment?
Sí, és una feina que no la pots deixar
estancada. Has de sorprendre amb novetats, i intentar captivar la gent. A més,
també és important seguir la teva pròpia filosofia i no desviar-te.
-
El teu Instagram és molt visual, energètic i amb molt de
color! Quan tu t’alimentes també ho fas així? Sí, de fet tot el
que publico és perquè ho cuino i ho preparo jo. L’Instagram és una forma de
representar-me tal i com sóc. No tindria sentit publicar imatges que tenen la
missió de transmetre un missatge i llavors mengés altres plats, seria portar
una doble vida.
Ho compres tot ecològic?
Comprar-ho tot ecològic surt
molt car, així que sols compro ecològic allò que és indispensable com la fruita
i la verdura. Acostumo anar al mercat a fer la compra, així evito els grans
supermercats
Double Chocolate Musse Cake |
- D’on treus la inspiració? Tens algun
referent? M’inspiro molt amb la plataforma digital “Pinterest”,
veig plats que m’agraden i després els modifico al meu estil o bé se
m’acudeixen idees noves. La clau és provar, crear, equivocar-se, modificar, ...
Pel que fa al referent, podria dir que l’Elka Mocker m’agrada molt a nivell de
cuina i així més internacional l’Ella Mills. A nivell fotogràfic, diria la
Marta Sanahuja ja que m’agrada molt la fotografia, i les imatges que publica
són espectaculars.
Què creus que fa que la gent et segueixi? I que t’esculli a tu com a
dietista i no a altres? Avui dia convencem més
amb la imatge que amb la paraula. Per exemple, l’Instagram que tinc ara, no té
res a veure com el tenia quan vaig començar. Intento publicar imatges vistoses,
gormands i sanes, perquè menjar sa no és avorrit. Com a dietista, m’he
especialitzat en ovaris poliquístics, moltes pacients que tracto a consulta
venen perquè necessiten ajuda o consell, cosa que per l’Instagram no es pot
oferir
- A més a més, formes part d’Ets el que menges i fa poc vau publicar el
llibre electrònic “Festes Infantils” amb Pilar Rodrigáñez. Hi ha algun altre
llibre en camí?
Llibre: Berenars Sans |
N’hem publicat dos, un és “Berenars” i
l’altre “Festes Infantils”. La Pilar és mare, així que la nostra missió és
ajudar a altres mares, escoles i professors, a integrar unes festes
d’aniversari o berenars més sans. De moment no hi ha cap altre llibre en camí,
tot i que estic preparant diferents ebooks per la meva web: http://myhealthybitesblog.com.
- Quina és la teva funció a Ets el que menges?
Hi tinc la consulta,
també estic a redacció i fa poc vaig fer un curs de cuina sana per a Thermomix.
- A part dels tallers d’alimentació, tens una consulta privada?
Com he comentat, la
consulta la tinc a l’Ets, però si hi ha algú que viu fora, per comoditat ens
comuniquem per Skype.
-
Quin és l’horari d’un dietista?
Si treballes en una consulta, pot ser que
treballis les vuit hores diàries, però en el meu cas, tinc un horari molt
variat perquè tinc molts fronts oberts: tallers, la web, l’Instagram, la
consulta, ...
- Per una banda, publiques el
llibre de “Festes Infantils” i per l’altre ets especialista en síndrome
d’ovaris poliquístics. Són àmbits molt diferents, en quin et sents més còmode a
l’hora de treballar?
No m’agrada estancar-me en un sol tema, per
això tracto una mica de tot, però la majoria de consultes que rebo són
d’adults.
- Es pot arribar a curar
aquest síndrome a través de l’alimentació?
Pomegranate Parfait |
El síndrome d’ovaris poliquístics afecta a la menstruació ja que és
irregular, causa molt dolor, surt més pèl del compte, els nivells de glucosa a
la sang solen ser alts, fomenten la infertilitat, etc. Fa poc s’ha descobert
que els ovaris políquistics es deuen a aquests alts nivells de glucosa a la
sang. És un tema força desconegut que tot just ara s’està donant a conèixer.
Si es tracta a través de l’alimentació es pot aconseguir una regla més
regular i la possibilitat de quedar-te embarassada perquè es regulen els
nivells de glucosa. Per això, s’aconsella evitar els processats, els sucres,
els làctics, els productes que puguin fer pics de glucosa com les farines i els
cereals. En aquest cas es recomanen els tubercles, les verdures i productes
antiinflamatoris. En general, és un estil de dieta semblant a la paleo.
- Afecta a moltes dones?
Afecta a un 5% de la
població, solen ser noies amb sobrepès o bé tenen un excés d’andrògens. No és
genètic, però si la teva mare tenia aquest tipus d’ovaris és provable que tu
també els tinguis.
- Des que ets dietista, has
viscut algun cas especial a la consulta?
Chia Pudding |
Un cas que recordi és el
d’una noia que portava molts mesos sense la regla, estava molt preocupada, però
va ser canviar-li la dieta i que li vingués la regla. Altres casos que em
deixen molt satisfeta és la gent que m’arriba a la consulta dient que volen
aprimar-se, però que estan avorrits perquè no ho aconsegueixen o tenen rebots.
Al cap d’uns dies, quan tornen a la consulta, estan eufòrics perquè han perdut
pes i alhora gaudint del menjar.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada