MITES DE L'ALIMENTACIÓ by Carla Zaplana

Saps la diferència entre alimentació plant-based i el veganisme?
Una alimentació plant-based o també coneguda com a "Plant-based diet" és una alimentació basada en vegetals snese incloure carn ni làctics. Sols es té en compte allò que es posa a la boca. En canvi, el veganisme és una filosofia de vida, es basa en una alimentació vegetal sense incloure cap pruducte animal ni derivat. A més, tampoc utilitzen complements que provingui dels animals, com roba, sabates, maquillatge, sabons, ... 

El cos és una màquina perfecta. Cada dia ens dóna una nova oportunitat per alimentar-lo bé. Anar a dormir és apagar-lo o deixar-la descansar per un nou dia. En 2-3 dies es nota si fem un canvi d'alimentació sempre hi som a temps, mai és tard. Menys cansament, millor caràcter i físic.

És possible viure seguint una de les dues opcions. Has pensat mai d'on treuen la proteïna les girafes, els elefants, els rinoceronts, ... ? Les seves dimensions ens fan pensar que han de penjar altres animals per aconseguir proteïna, però realment l'aconsegueixen de les fulles i plantes.

Abundància vs Mancança
La natura ens racciona, per temporades, per quantitat,... és l'ésser humà que s'ha inventat productes processats. Hauríem de reduir aquesta explotació en la indústria alimentària. 

Igual amb la pesca, s'hauria de pescar allò necessari, sense excés. Que les peixateries venessin un tipus diferent de peix cada dia de la setmana. Dilluns: sardina, dimarts: lluç, dimecres: verada, dijous: seitó, divendres: llenguado i dissabte: musclos i cloïsses. I intentar que sigui de proximitat, de la mar Mediterrània.


Què fa sana la dieta Mediterrània?
L'oli d'oliva no és l'aliment que fa sana la dieta mediterrània, sinó la varietat de verdura i llegum que la terra ens ofereix. Avui dia, menjar-te un gelat a Calella de Palafrugell no forma part de la dieta Mediterrània tot i que estiguis davant el mar Mediterrani. Els que seguien una dieta 100% mediterrània eren els grecs i romans. Tot i això, estem recuperant el llegum, havia quedat abandaonat o substituït per altres plats com la pasta i arròs. Per exemple l'hummus, és una idea brillant i alhora divertida d'incloure llegum a la dieta.  

Necessitem greix?
El nostre organisme necessita greix, però greix del bo (l'insaturat) ja que les membranes de totes les cèl·lues són formades per lípids. Aliments com l'alvocat, els fruits secs, l'oli d'oliva verge, ... són rics en greix insaturat.

Per altra banda, tot i que es recomani l'oli d'oliva abano que l'oli de girasol, tampoc n'hem d'abusar. Si inundem un plat d'amanida amb oli d'oliva, convertirem el que seria un plat lleuger amb una bomba de greix. Podríem amanir-la amb una salsa de miso, alvocat i llimona.  

La filosofia "COME LIMPIO" de la dietista-nutricionista Carla Zaplana es refereix a una alimentació lliure de toxines. 

Comentaris