MANTEGA vs MARGARINA

Segur que a casa tens mantega, margarina o bé les dues! Però saps quines són les diferències entre elles?
MANTEGA
- Natural.
- Origen animal: Prové de la llet de vaca.

(La llet desnatada de vaca passa per un procés de centrifugació on se separa la nata de la llet).           
Obtenim: LLET DESNATADA i NATA.
Resultado de imagen de COMO OBTENER MANTEQUILLA DE LA NATAResultado de imagen de suero de leche en ingles
Si batim la nata de forma continua obtindrem mantega. 
(Per una banda tenim la MANTEGA i per l'altra el SÈRUM DE LA LLET). 

- La mantega ARTESANA/CASOLANA conté: 65% greix i 30% aigua.
- La mantega INDUSTRIAL(la que comprem al supermercat) conté: 80% greix i 15% d'aigua. 
- La mantega groga és millor que la blanca. Conté més beta-carotens (vitamina A). La intensitat del color groc depèn de l'alimentació de la vaca si s'ha alimentat d'herba o bé de pinso. 
- Gust intens natural.
- Greix saturat. 
- Més colesterol que la margarina. 
- Textura sòlida.
- Més cara (250g: 2,30€)

MARGARINA
- Artificial.
- Origen vegetal: Prové d'olis vegetals (oli de gira-sol, palma, soja, ...).
Resultado de imagen de hidrogenación del aceite

La margarina s'obté a partir de la hidrogenació d'olis vegetals: (gira-sol, palma, blat de moro, lli "linaza",...). 
- Betacarotens (vitamina A) afegits com a potenciador de color. 
- Vitamines D i E afegides
- Aromes per donar gust afegides
- Minerals (calci), fibra o fitoesterols afegits
- Greixos Trans = Mateixa estructura que els greixos saturats sense ser-ho.                                                        (A l'etiqueta trobaràs "GRASA VEGETAL" que és igual a "GRASA TRANS").
- Textura tova. 
- Més econòmica (250g: 1,25€)

AMB QUINA EM QUEDO? 
- La mantega ja s'utilitzava a la Mesopotàmia, en canvi la margarina fou inventada al 1869 del no res. 
- Amb la margarina es volia aconseguir una alternativa econòmica a la mantega. 
- Si busques una alimentació natural, queda't amb la mantega, però sense abusar-ne. 
- La mantega és un aport de Vitamina A natural. 
- Si t'agrada més el gust de la margarina, compra'n una sense "greix vegetal" (especificat a l'etqiueta).
- Si tens colesterol hauràs d'optar per una margarina ecològica abans que una mantega. 
- Mantega i margarina les mateixes calories. 











Comentaris