Segur que a casa tens mantega, margarina o bé les dues! Però saps quines són les diferències entre elles?
- La mantega ARTESANA/CASOLANA conté: 65% greix i 30% aigua.
- La mantega INDUSTRIAL(la que comprem al supermercat) conté: 80% greix i 15% d'aigua.
- La mantega groga és millor que la blanca. Conté més beta-carotens (vitamina A). La intensitat del color groc depèn de l'alimentació de la vaca si s'ha alimentat d'herba o bé de pinso.
- Gust intens natural.
- Greix saturat.
- Més colesterol que la margarina.
- Textura sòlida.
- Més cara (250g: 2,30€)
MANTEGA
- Natural.
- Origen animal: Prové de la llet de vaca.
(La llet desnatada de vaca passa per un procés de centrifugació on se separa la nata de la llet).
Obtenim: LLET DESNATADA i NATA.
Obtenim: LLET DESNATADA i NATA.
Si batim la nata de forma continua obtindrem mantega.
(Per una banda tenim la MANTEGA i per l'altra el SÈRUM DE LA LLET).
- La mantega ARTESANA/CASOLANA conté: 65% greix i 30% aigua.
- La mantega INDUSTRIAL(la que comprem al supermercat) conté: 80% greix i 15% d'aigua.
- La mantega groga és millor que la blanca. Conté més beta-carotens (vitamina A). La intensitat del color groc depèn de l'alimentació de la vaca si s'ha alimentat d'herba o bé de pinso.
- Gust intens natural.
- Greix saturat.
- Més colesterol que la margarina.
- Textura sòlida.
- Més cara (250g: 2,30€)
MARGARINA
- Artificial.
- Origen vegetal: Prové d'olis vegetals (oli de gira-sol, palma, soja, ...).
La margarina s'obté a partir de la hidrogenació d'olis vegetals: (gira-sol, palma, blat de moro, lli "linaza",...).
- Betacarotens (vitamina A) afegits com a potenciador de color.
- Vitamines D i E afegides.
- Aromes per donar gust afegides.
- Minerals (calci), fibra o fitoesterols afegits.
- Greixos Trans = Mateixa estructura que els greixos saturats sense ser-ho. (A l'etiqueta trobaràs "GRASA VEGETAL" que és igual a "GRASA TRANS").
- Textura tova.
- Més econòmica (250g: 1,25€)
AMB QUINA EM QUEDO?
- La mantega ja s'utilitzava a la Mesopotàmia, en canvi la margarina fou inventada al 1869 del no res.
- Amb la margarina es volia aconseguir una alternativa econòmica a la mantega.
- Si busques una alimentació natural, queda't amb la mantega, però sense abusar-ne.
- La mantega és un aport de Vitamina A natural.
- Si t'agrada més el gust de la margarina, compra'n una sense "greix vegetal" (especificat a l'etqiueta).
- Si tens colesterol hauràs d'optar per una margarina ecològica abans que una mantega.
- Mantega i margarina les mateixes calories.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada