Quina llet compres al supermercat? És la mateixa llet la que trobem a la nevera o als prestatges? Doncs no.
LLET
PASTEURITZADA
La
llet pasteuritzada és aquella que trobem a la nevera dels
supermercats. S'ha sotmès a un tractament físic a una temperatura
inferior a 100ºC per tal d'eliminar la càrrega bacteriana i evitar
el seu desenvolupament. Tot i això, sols se n'elimina una part, les
espores produïdes pels bacteris hi segueixen presents. És per això
que aquests bricks de llet sols es conserven uns cinc dies a la
nevera.
La
llet esterilitzada és aquella que trobem a les estanteries dels
supermercats. S'ha sotmès a un tractament físic superior a 100ºC
durant uns segons per eliminar completament la càrrega
bacteriana. Tot i que té una data de caducitat més llarga, fins a 5
mesos, val a dir que aquesta llet perd propietats nutritives i
organolèptiques.
Tot
i això, la UHT és la llet més consumida a Espanya pel seu envasat i la seva
caducitat.
De petit anàvem a la lleteria a comprar llet amb una lletera d'alumini i en arribar a casa tot seguit la bullíem. Res de brics ni d'ampolles de plàstic. De supermercats, ni pensaments. Tot fa pensar que en algunes coses haurem de fer marxa enrere. No puc endevinar de quantes d'aquestes coses que tu bé descrius.
ResponEliminaEs comença a parlar de supermercats sense plàstics, ja n'ha sortit algun. Com s'ho faran, amb la llet?