QUÈ ÉS EL BINGE EATING DISORDER (BED)?

Quan llegeixes la paraula trastorn, passaries al següent article o miraries a veure què trobes d'interessant a la pàgina següent perquè estàs segur que TU NO PATEIXES cap trastorn. Però si llegeixes BINGE EATING DISORDER, sembla diferent, potser quelcom que desconeixes i neix la curiositat per saber què amaguen les inicials «BED».

BINGE EATING DISORDER és un trastorn alimentari que es basa en menjar quantitats extremes fins a perdre el control. Després, la persona sol sentir-se culpable o una extrema vergonya per la quantitat que ha ingerit. Els episodis poden ocórrer mínim dos dies a la setmana i durar fins a 2 hores, mentre s'ingereixen més de 2.000 calories.

Les persones que pateixen aquest trastorn poden tenir una baixa autoestima, sentir-se sols, avorrits, sense motivacions, .... i omplen aquest buit amb menjar, fins a sentir-se tips. Si els episodis es repeteixen freqüentment es pot arribar a patir obesitat, per això, si els episodis són freqüents s'han de tractar amb un especialista. Les persones que han patit anorèxia o bulímia són propenses a patir-lo, ja que han estat molt temps amb restriccions i el "BED" és total permissió. 

A QUI AFECTA?
Pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que és més freqüent a l'adolescència o a principi dels 20. Afecta a més noies que nois i és el 1r trastorn alimentari d'Estats Units amb diferència.


know the facts binge eating demographics

QUINS SÓN ELS PRODUCTES QUE ES MENGEN?
Es fa un abús de carbohidrats o sucres simples com fructosa, glucosa i lactosa: 
(galetes, pa, brioixeria, pizza, pasta, mel, melmelades, fruita, productes làctics, xocolata...). 

També s'inclouen els carbohidrats complexes com els cereals (blat, arròs, civada, ...) o verdures riques en midó (patata, bosses de patata, patates fregides, ...).

Resultado de imagen de food that is eaten in binge eating disorder

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?
No hem de confondre el fet de menjar molt en un dinar familiar, festa d'aniversari o tradició on se sol menjar més del compte amb menjar una gran quantitat de menjar "brossa", sol i d'amagat.

- Ingesta de grans quantitats de menjar
- Continuar menjant tot i sentir-se ple
- Amagar menjar per menjar-se'l després d'amagat
- Menjar correctament quan estàs acompanyat i afartar-te després amb tot el que hi ha a la nevera. 
- Menjar sense horaris alimentaris
- Sentir-se culpable o avergonyit després de menjar

Resultado de imagen de binge eating disorder
1. Sentir-se INSATISFET
2. Immenses NECESSITAT de MENJAR
3. AFARTAMENT
4. Sentir-se fora de control, AVERGONYIT
5. DIETA per RECUPERAR EL CONTROL



COM ACABAR AMB EL BINGE EATING DISORDER?
En períodes que pateixis atacs, EVITA LES TEMPTACIONS o els productes que saps que te'ls menjaràs tots de cop. Per això seria bo establir un PLA DIETÈTIC amb productes que et nodreixin i a poc a poc eliminis els «processats». ESCOLTA EL TEU COS i estableix un HORARI ALIMENTARI segons les teves activitats (poc i sovint, no afartaments). EVITA L'AVORRIMENT. NO EVITIS els GREIXOS SALUDABLES (aliments rics en omega 3 i omega 6). Troba com ALIMENTAR LES EMOCIONS. HÀBITS SALUDABLES (exercici físic, dormir, contacte amb altres, no patir estrès).

A QUI RECÓRRER? Psicoterapeuta, psiquiatre o nutricionista.  


CONSEQÜÈNCIES A LLARG TERMINI? 

- Diabetis 
- Colesterol
- Pressió de sang elevada
- Atacs de cor
- Osteartritis

ABANS DE CRITICAR, ABANS D'ETIQUETAR, ABANS DE CREAR PREJUDICIS, ABANS DE DIR GORDA, ABANS DE DIR OBÈS, PENSA QUE AMB AQUEST TRASTORN. PERQUÈ AQUESTA GANA INFINITA, AQUESTA GANA PERSISTENT QUE ET DOMINA ÉS FRUIT D'UN SENTIMENT.

binge eating risk factors

Comentaris