QUIN AIRE HI HA ALS PRODUCTES ENVASATS?

T'has parat a pensar quin tipus d'aire hi ha quan compres un producte envasat? És oxigen, és diòxid de carboni, és nitrogen, ...? 

Per començar, hi ha tres tipus d'envasat: al buit; envasat en atmosfera controlada (CAP) i envasat en atmosfera modificada (MAP). Segons les característiques de l'aliment, s'utilitza una tècnica o altra amb la finalitat que el producte tingui una durada més llarga i no es degradi fàcilment quan està en contacte amb l'aire. 

Per què els aliments es tornen rancis? Quan els aliments estan exposats a l'aire, hi ha presència de microorganismes. Aquests s'aprofiten de l'aliment i es desenvolupen en ell. 
Per exemple quan la carn vermella està exposada a l'aire es torna de color marró, per això necessita molt oxigen per mantenir el seu color vermell. El pa necessita poc oxigen per evitar les floridures. I les verdures necessiten la barreja de 3 gasos per a no oxidar-se. 

Avui dia, mantenir un aliment fresc i sense additius és possible gràcies a la refrigeració, però aquest mètode proporciona una durada curta. Per això existeixen els tipus d'envasat per a mantenir els aliments frescos i comestibles al més temps possible. 

M.A.P (Modifief Atmosphere Packaging)
Envasar un producte en una atmosfera protegida consisteix en envasar els productes en una atmosfera diferent de la seva natural, és a dir amb altres gasos. 

Per dur a terme aquest procés es requereix una maquinària concreta d'alt valor econòmic que extreu l'aire de la càmera d'envàs i ho substitueix per un o més gasos. Després sella l'envàs que envolta el producte perquè no entri cap altre tipus de gas. 
Resultado de imagen de maquinaria para envases modificados
Avantatges
Poder exportar més, millorar guanys i reduir pèrdues
  1. Seguretat higiènica
  2. Garantir la màxima qualitat del producte
  3. Mantenir les propietats organolèptiques
  4. Reduir additius i conservants 
  5. Evitar l'enranciment
  6. Retardar el desenvolupament de bacteris i fongs

PRODUCTES FLEQUERS 

Resultado de imagen de pan envasado en atmosfera modificadaEn aquest cas, els productes que s'envasen són el pa de pita, el pa naan i altres tipus de pans plans. Són pans amb poca aigua, per això, en el cas que es malmetin sols serà per presència de floridures aeròbiques, necessiten oxigen per desenvolupar-se. 

Per això en l'envàs d'aquests productes es retira l'oxigen i s'introdueix diòxid de carboni, d'aquesta manera s'allarga la caducitat dels productes d'entre 5 a 20 dies. S'ha d'anar alerta perquè qualsevol forat al plàstic pot provocar la presència d'oxigen, el desenvolupament de floridures i l'assecament del pa. 


FORMATGES 
Imagen relacionada
Els formatges amb un baix contingut d'aigua (formatges durs com el Cheddar o el Parmesà) poden presentar floridures mentre que els formatges amb més quantitat d'aigua (formatges suaus com el Camembert o el Brie) poden ser atacats per bacteris. Per això s'utilitza dòxid de carboni per a l'envàs dels formatges durs i  d'un 20-40% de diòxid de carboni i nitrogen pels formatges suaus. Els formatges ratllats o a talls segueixen el mateix estil. Pel que fa a la data  de caducitat els formatges durs duren fins a 10 setmanes i els formatges tous fins a 3 setmanes. 









Comentaris