El risc d’exclusió social a Europa ha disminuït els últims sis anys

El risc de pobresa i exclusió social a Europa entre els joves de 16 a 24 anys ha disminuït per sota del 40% en els últims sis anys

Blanca Soler Codina I 2/12/2021

L’exclusió social a Europa ha diminuït per sota el 40% en els principals països de la Unió Europea, tot i així encara n’hi ha alguns com Bulgària, Grècia, Romania i Turquia que es troben per sobre. El 2015, un 42% dels joves d’entre 16 i 24 anys es trobaven en risc d’exclusió social. Gràcies a les polítiques públiques, a les funcions dels integradors socials o fundacions com Pere Tarrés, Espanya ha reduït el seu percentatge fins a un 33%. 




L’exclusió social, no només depèn de la nacionalitat i del gènere, sinó també d’altres factors com l’educació i el treball. La taxa d’ocupació dels països que formen part de la Unió Europea és més baixa dels que no en formen part. Aquests milers de joves d’entre 16 i 24 anys es troben estudiant o bé a l’atur. Aquest fet incrementa l’exclusió social, ja que queden exclosos de la societat i no formen part del grup d’edat que els pertoca. 


Països centrals europeus com Alemanya, França i Luxemburg han augmentat la seva exclusió social respecte fa sis anys. En el cas d'Alemanya ha augmentat fins a un 45%, fet que dona a pensar si ha estat arrel de les immigracions dels joves dels països d'Orient. Altres països exclosos de la UE com Noruega i Suïssa, poden tenir una taxa d'ocupació elevada, però n'ha augmentat la seva exclusió social en els joves.



METODOLOGIA 

La metodologia emprada per a redactar la notícia ha estat la següent: les dades han estat extretes d’Eurostat, concretament de l’apartat de Population and social conditions → Youth → Youth social inclusion, Youth employment i Youth education. En primer lloc, per elaborar el primer gràfic m’he basat en l’exclusió social europea des de 2015 fins al 2020. Per elaborar el segon gràfic, he classificat els països que formen part de la UE i els que no en formen part per comparar-ne la taxa d’ocupació i l’educació dels joves en aquesta franja d’edat. L’última taula mostra el total de milers de joves a cada país, la variació de l'exclusió social aquests darrers sis anys, una variable continua en un mapa de calor i una columna representada amb línia de tendència. Per elaborar la taula, he agrupa totes les dades necessàries a l'excel i després passades al Datawrapper.










Comentaris